fredag 10 juni 2011

Chokladpavlova & marängtårta

Idag har vi firat min syster som tagit studenten. Hon beställde marängtårta med bara marsankräm på och jordgubbar&melon. För att ha lite olika varianter gjorde jag också en chokladpavlova som smakade riktigt gott.
(bild 1&3 är marängtårtan och bild 2 är chokladpavlovan)



Recept på Leila's Chokladpavlova

Ingredienser
7 st ekologiska äggvitor
5.25 dl strösocker
0.5 st citron, saften
3 msk kakao av god kvalitet
50 g mandelspån
Topping:

5 dl vispgrädde
3 dl grekisk yoghurt 10 %
3 msk florsocker
1 l färska bär

1. Sätt ugnen på 130 grader.
2. Blanda äggvita, strösocker och saft av citron i en rostfri bunke. Rör tills sockret att löst upp sig.
3. Vispa marängen tjock över kokande vattenbad tills den uppnår cirka 65 grader.
4. Tag av marängen från värmen och vispa den med elvisp tills den har svalnat.
5. Blanda försiktigt i kakao och mandelspån i smeten.
6. Skeda ut marängen till små fluffiga marängberg på en plåt med bakplåtspapper (alt. som en tårtbotten).
7. Grädda i mitten av ugnen i 45-55 minuter, de ska vara lite seg i mitten.
8. Vispa grädden och blanda den med grekisk yoghurt och florsocker. Skeda ut den över marängbottnarna.
9. Strö över bären.

Recept på marängtårta med marsankräm:
5 äggvitor
2,5 dl strösocker

Gör såhär:
Sätt ugnen på 250 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda sedan i sockret. Bred ut marängen till en rund tårtbotten. Ställ in i nedre delen av ugnen och stäng av ugnen direkt. Ta ut efter ca 5 timmar eller låt stå under natten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar