torsdag 9 juni 2011

Äppleclafouti

I receptet står det att man ska använda sig av plommon men även att man kunde byta ut mot till exempel äpplen. Man kan även byta ut mot bär av alla dess slag men då får man hoppa över att steka dem i socker och kanel.




Till kakan:
8 mogna plommon (jag bytte ut mot 4 äpplen)
2 msk smör
2 msk strösocker
1 tsk kanel

Till smeten:
50 g mandelspån
1/2 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
1/2 vanlijstång
Skal av 1 lime
2 1/2 dl vispgrädde
2 ekologiska ägg
2 ekologiska äggulor

Smör och strösocker till formen
ev. Mandelspån


Sätt ugnen på 180 grader. Dela och kärna ur plommonen och stek dem i smör, socker och kanel med snittytan nedåt. Låt svalna. Mixa mandelspån till pulver med en mixer. Blanda pulvret med vetemjöl, socker, delad och urskrapad vaniljstång och rivet limeskal. Tillsätt grädde, ägg, äggulor och vispa slätt. Smörj och sockra formen (en 2 liters) och häll i smeten. Lägg i plommonen med snittytan uppåt och ev. strö över mandelspån. Grädda i 35-40 minuter, tills den är gyllene och har stannat till. Servera med lättvispad grädde eller vanlijglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar