måndag 14 mars 2011

Tekakor


Det blir matbröd ännu en gång. Alltid bra att ha i frysen - och snabbt går det åt! Dessa var alldeles ljuvliga. Och stora blev dom! Man kan räkna med minst 12 stycken per sats. Jag äter dem helst med en några skivor ost eller min alldeles egna lemon curd
Har ni några favoritrecept på bröd som ni vill tipsa om? Eller kanske på marmelad? :)
50 g jäst
50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1½ tsk salt
1 msk rårörsocker (vanligt strösocker funkar också)
12-13 dl vetemjöl 

Smält fettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Rör ut jästen med degspadet i en bunke. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen till den är smidig, ca 7-10minuter för hand eller ca 5 minuter i köksmaskin. Jäs degen övertäckt i ca 30 minuter. Häll upp degen på mjölat bakbord och rulla ut den i två längder. Dela längderna i 6 bitar och forma runda bullar av bitarna. Platta ut bullarna till platta runda kakor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Nagga kakorna med en gaffel. Jäs 30 minter till under bakduk. Grädda i 225° i ca 10-12 minuter. Låt svalna under bakduk.

2 kommentarer:

  1. Men gud i himmel vilken underbart fin blogg du har tjejen.Jag är helt imponerad och du är 16 år!!Jösses vilken talang du har. Nu ska jag baka de här tekakorna för så goda som de ser ut vill man ju sätta tänderna i dom direkt....Hälsningar Madde i Luleå

    SvaraRadera