Maränglager:
4 äggvitor
2,5 dl socker
ev. lite digistivekex
2,5 dl hackad sötmandel
Kolaglasyr:
175 g smör
3,75 dl brun farin
1 dl mjölk
7,5 dl florsocker
1 dl mjölk
0,75 tsk vaniljsocker
Kaklager:
100 g margarin
1,75 dl socker
4 äggulor
0,5 tsk vaniljsocker
1,25 dl mjölk
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
sockerlag:
2,5 dl brun farin
0,75 dl vatten
0,5 tsk rom
1,25 dl hackad sötmandel
Klä två formar (22 cm) i bakplåtspapper. Sätt ugnen på 160 grader. Vispa äggvitorna tills de blir till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget (ca 1 msk). Häll i krossade digistivekex och den hackade sötmandeln. Dela i de två formarna. Grädda i övre delen av ugnen i 25-30 min. Låt stå 30 min innan du tar ut dem ur formen.
Kolaglasyr: Värm smör, brun farin och den första delen av mjölken i en kastrull på medelvärme. Rör om hela tiden tills det kokar. Låt koka 3 min (utan att röra om). Låt svalna till rumstemperatur. Tillsätt florsocker, andra delen av mjölken och vaniljsocker och rör om. Låt stå.
Kaklager: Klä två formar (22 cm) i bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och smör ljust och krämigt. Tillsätt äggulorna, vaniljsocker och mjölk.
Blanda mjöl, bakpulver och salt innan du sedan häll i den i smörblandningen. Rör om väl. Häll upp i formarna. Grädda i övre delen av ugnen i ca 25 min. Låt stå i formarna i 5 min innan du lägger över dem på ett galler för att svalna helt.
Sockerlag:
Värm smöret och vattnet i en kastrull på medelvärme. Rör om tills det börjar koka. Låt koka i 5 min utan att röra om. Blanda i rom.
Lägg ihop kakan:
- Första maränglagret med undersidan uppåt.
- Stryk över ca 1,5 dl kolaglasyr
- Första kaklagret
- Stryk över en del av sockerlagen.
- Stryk över ca 1,5 dl kolaglasyr
- Lägg på andra kaklagret
- stryk över en del av sockerlagen.
- Stryk över 1,5 dl kolaglasyr
- Lägg på det andra maränglagret med översidan uppåt.
Kolaglasyr, det låter så smarrigt så det hade jag nog kunnat ha på allt :)
SvaraRadera