lördag 7 maj 2011

Krispiga nougatpraliner

Detta är något för alla nougatälskare eller  som en lyxigare godis på kvällen.





200 g nougat
50 g mörk choklad
(gärna 60–70 procent kakao)
1 dl vispgrädde
1 tsk honung

KRISP:
1/2 dl strösocker
1 dl K-Special eller cornflakes

DOPPNING/DEKOR:
200 g mörk choklad
Ev vit choklad till dekor


Gör så här:
1. Börja med krispet. Låt sockret smälta och bli brunt i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt flingorna, rör några varv så att de täcks och häll upp massan på bakplåtspapper. Platta till, låt svalna och hacka sedan i små bitar.
2. Hacka nougat och choklad fint och lägg i en bunke.
3. Koka upp grädden tillsammans med honungen och slå över nougaten. Rör tills allt smält och blivit till en jämn och blank massa.
4. Låt massan svalna. Blanda sedan ner de karamelliserade flingorna.
5. Låt stelna i kylskåp och dela sedan massan i tre delar som rullas till jämna rullar. Linda rullarna i plast-folie, forma dem trekantigt och låt dem stelna i frysen i ca 30 minuter.
6. Bryt chokladen till doppningen i mindre bitar och smält i mikrovågsugn eller vattenbad.
7. Skär rullarna i jämna skivor, knappt 1 cm tjocka, och doppa dem helt eller delvis i den smälta chokladen.
8. Dekorera eventuellt med vit choklad som spritsas i ett mönster och förvara pralinerna i kylskåpet.

1 kommentar: