torsdag 26 maj 2011

Havrekross och vaniljkräm

Smarrig havrekross i lager med hemmagjord vaniljkräm. En riktig somrig dessert.



150 g smör
0,5 dl socker
2,5 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, havregryn och mjöl. Blanda allt till en deg. Tryck ut på en bakplåtspapper och grädda i ugnen ca 10-12 minuter eller tills det fått lite färg. Ta ut och låt svalna. Krossa sedan i smulor.

Vaniljkräm:
1 dl grädde
3 dl mjölk
2 äggulor
2,5 msk socker
2 msk maizenamjöl
0,5 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljsocker)

Vispa grädden hårt och ställ åt sidan. Vispa ihop mjölk, äggulor och maizenamjöl i en kastrull. Skär upp vaniljstången och skräpa ur fröna. Lägg i dem och den urskrapade stången (om du använder vaniljsocker, vänta med att tillsätta det). Låt det hela sjuda upp under omrörning. Det får inte koka. Såsen tjocknar efter 5-10 min. Ta upp vaniljstången (om du använder vaniljsocker vispas det nu ner i krämen). Låt krämen kallna Vispa ner grädden och sedan är vaniljkrämen färdig att användas.

Nu är det bara att lägga dem i lager och toppa ev. med hallon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar