söndag 10 april 2011

Banana cream pie

Jag har haft en helt underbar helg ute i solen. Nu börjar verkligen våren och sommaren komma. Det blev även premiären idag för shorts på. Så himla skönt! 




Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 st ekologiskt ägg
0.5 msk kallt vatten

Fyllning 1 burk kondenserad mjölk (400 g)
1 st färsk vaniljstång
4 dl vispgrädde
2 dl tjock grekisk yoghurt 10 %
3 st bananer

Kanderade nötter 1 dl sötmandel
1 dl valnötter
0.5 st ekologisk äggvita
0.5 dl strösocker
1 tsk malen kanel

1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
2. Kolasås
Koka en kolasås av kondenserad mjölk. Lägg konservburken (oöppnad) i en kastrull med vatten.

3. Koka i 1 ½ till 2 timmar, fyll på mera vatten efter behov så att den hela tiden är täckt.
4. Låt burken svalna.
5. Pajskal
Sätt ugnen på 175 grader.

6. Kavla ut mördegen och klä en pajform.
7. Nagga bottnen av mördegen med en gaffel.
8. Tryck fast en remsa med aluminiumfolie på och över degkanten så den inte sjunker ner under gräddning.
9. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 5 minuter.
10. Ta sedan av folien och fortsätt grädda i 5 minuter tills den blir gyllene.
11. Låt pajskalet svalna.
12. Fyllning
Dela och skrapa fröna ur vaniljstången.

13. Vispa vaniljfrön med grädde.
14. Vänd samman med yoghurt.
15. Sätt ugnen på 200 grader.
16. Kanderade nötter
Blanda mandel och nötter med lätt uppvispad äggvita.

17. Skaka nötterna med strösocker och kanel.
18. Rosta dem utspridda på en plåt med bakplåtspapper i cirka 10 minuter.
19. Låt svalna helt.
20. Paj
Blanda gräddyoghurten med 2/3 av kolasåsen och skeda upp blandningen över pajbotten.

21. Ringla över resten av kolasåsen.
22. Skiva bananerna på längden och lägg dem över fyllningen.
23. Strö över grovt hackade kanderade nötter.

1 kommentar: