onsdag 30 mars 2011

Hönökakor

Dessa bröd är alldeles underbara, hemmagjorda hönökakor. Jag vet inte riktigt vad det är med dom men de tillhör ändå mina favoriter. Jag tycker att alla där ute borde testa dom, ge dom en chans ;) 


ca 12 kakor

50 g jäst
50 g smör
1 liter mjölk
1/2 dl sirap
1 msk salt
8 dl rågsikt
18 dl vetemjöl


Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Blanda ner sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa i ca 40 minuter.Sätt ugnen på 275°. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i ca 12 bitar. Forma dessa till runda bullar, som får jäsa underbakduk i ca 20 minuter.Kavla ut bröden med kruskavel (vanlig går också bra) direkt på varma smorda plåtar, en på varje plåt. Nagga och grädda högt upp i ugnen i 3-4 minuter. Låt hönökakorna kallna på varandra mellan bakdukar. Då blir brödet mjukt.

1 kommentar:

  1. Mina tankar går direkt till utflykt, solsken, en frisk vind och havsluft - och så biter man i en av de där bröden med ett härligt pålägg, och slurpar lite termoskaffe! Underbart.

    SvaraRadera