tisdag 8 mars 2011

En klassisk semla


Semmelfrossa på hög nivå. Här kommer det recept jag använder mig av när jag har gjort semlor. Kesellan gör brödet extra saftigt.


3,5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl kesella
0,5 tsk salt
2 dl strösocker
ca 13 dl vetemjöl
125 g mjukt smör

välj:
vaniljkräm
mandelmassa blandat med mjölk

vispgrädde

Gör så här
Värm mjölken till 37 grader. Lös jästen i mjölken. Tillsätt kesella, salt, socker och större delen av mjölet. Ta i smöret klickvis. Häll i resten av mjölet. Låt jäsa under duk 45-60 minuter. Skär degen i bitar och rulla till bollar. Låt jäsa under duk på plåt i ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen i 225 grader ca 8-10 minuter. Låt svalna.
Skär av locket och nyp ut en bit bröd - gör ett hål där du sedan lägger din fyllning. Vispa grädden och spritsa ut och lägg på locket. Pudra över florsocker på dem.
NJUT.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar