fredag 26 november 2010

Kanelbröd & hallon-te



Åh, detta brödet är riktigt gott. Mer än halva brödet är redan borta!

Ingredienser till 1 kanelbröd
25 gram jäst
4 dl vatten
2 tsk salt
2 tsk kanel
1 msk brödsirap
1 dl grahamsmjöl
1,5 dl krossade linfrön
0,5 dl hela linfrön
0,5 dl vetekli
8-9 dl vetemjöl

Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. Rör ner salt, brödsirap och därefter grahamsmjöl och linfrön. Arbeta i så mycket vetemjöl som behövs för att degen ska släppa bunken. Jäs i 45 minuter under bakduk. Arbeta ut degen på mjölat bakbord och forma till en limpa. Lägg degen i en smörad brödform (eller klädd i bakplåtspapper) och jäs i ytterligare 30 minuter. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över hela linfrön. Grädda i 225 graders värme i 30 minuter.

Nu är årets första vörtbröd i ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar